Terapi Muzik - Meningkatkan Kesihatan

Terapi Muzik - Meningkatkan Kesihatan

Jika mendengar yang concerto klasik membuat anda merasa semua di dalam hangat dan kabur, terapi muzik boleh membuka kunci rahsia untuk banyak misteri hidup untuk anda. Begitu juga, jika mendengar sebuah lagu Abba ataupun lama rakaman Marie Osmond cheesy membuatkan anda pengsan dengan kegembiraan dan kegembiraan dan boleh membawa anda keluar dari funk, maka terapi muzik mungkin hanya apa yang anda perlukan.

Terapi muzik dipercayai berasal di hospital veteran ', membantu mereka yang datang melanda kembali dari perang acclimate lebih baik untuk kecederaan yang sering mereka mengalami trauma.

Sebenarnya, terapi muzik tidak begitu bodoh kerana ia mungkin kelihatan. Idea ini adalah bahawa muzik digunakan sebagai alat terapi untuk mencapai matlamat yang tidak benar-benar berkaitan dengan muzik sama sekali. Persamaan-persamaan adalah jelas: ucapan dan menyanyi, berjalan kaki dan pergerakan, irama dan kemahiran motor. Sebagai muzik telah terbukti secara saintifik untuk meningkatkan mood juga, ia menyangka bahawa terapi muzik boleh mengoptimumkan kebolehan rakyat untuk berinteraksi dan berkomunikasi di banyak, banyak peringkat.

Orang yang boleh mendapat manfaat daripada terapi muzik adalah berlipat ganda. Mereka boleh menjadi kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak, sama ada mereka yang mengalami cacat tertentu, atau mereka yang mempunyai masalah kesihatan kronik. Penyokong jenis ini terapi mengatakan ia berfungsi dalam pelbagai cara, dan boleh meningkatkan bukan sahaja individu emosi kesejahteraan, tetapi juga membantu mereka secara fizikal, kognitif, sosial dan walaupun pada tahap yang estetik.

Sesetengah orang merasa sukar untuk berkomunikasi untuk pelbagai sebab-sebab yang berbeza dan pelbagai yang sama ada pembangunan, sosial dan / atau fizikal, dan berasa komunikasi yang melalui atau dengan menggunakan muzik adalah cara terbaik untuk membuka. Muzik digunakan semata-mata sebagai kenderaan; ia menyangka bahawa komunikasi antara pesakit dan ahli terapi adalah aspek yang paling penting.

Menurut laman web American Music Therapy Association, terapi muzik boleh:

* Menggalakkan kesihatan

* Menguruskan tekanan

* Mengurangkan rasa sakit

* Perasaan ekspres

* Meningkatkan daya ingatan

* Meningkatkan komunikasi

* Menggalakkan pemulihan fizikal

Sejarah Terapi Muzik

Penggunaan muzik untuk membuat kita berasa gembira telah wujud dahulu lagi, manakala kesan terapi muzik telah mencatatkan lebih daripada 1,500 tahun yang lalu. Idea muzik sebagai terapi yang mantap, bagaimanapun, hanya telah wujud sejak Perang Dunia Kedua, sekurang-kurangnya di Amerika Syarikat.

Terapi muzik dipercayai berasal di hospital veteran ', membantu mereka yang datang melanda kembali dari perang acclimate lebih baik untuk kecederaan yang sering mereka mengalami trauma. Program ijazah sarjana muda dalam bidang ini ditubuhkan di Michigan State University tidak lama kemudian, dan selebihnya adalah sejarah. Banyak universiti kini menawarkan program ijazah dalam terapi muzik, dan ia tidak seperti sesuatu yang luar biasa kerana anda mungkin berfikir.

Sekiranya ia semua kelihatan sedikit lapang-peri kecil, yakin bahawa terapi muzik kontemporari mesti melalui latihan intensif sebelum mereka menjadi disahkan. Ini termasuk bukan sahaja mendapat kaunseling dan kesihatan kemahiran, tetapi juga mencapai tahap penguasaan gitar, suara, teori muzik, piano, penambahbaikan, dan sejarah muzik dan membaca muzik, dan juga bidang-bidang lain.

Terapi Muzik dan Strok

Terapi muzik untuk membantu orang dengan pukulan dilihat sebagai amat penting kerana muzik telah terbukti mempunyai kesan yang kuat pada otak, menjejaskan interaksi terutamanya sosial dan emosi. Terapi ini telah terbukti untuk membantu orang-orang yang telah mengalami strok meningkatkan pertuturan dan komunikasi mereka, kognisi, mood, motivasi, pergerakan dan kawalan otot.

Ini boleh dicapai dengan pelbagai latihan yang ditetapkan oleh ahli terapi muzik terlatih. Ia termasuk berima, melaungkan dan menyanyikan untuk menjalankan otot mulut, bermain pada dram untuk menjalankan otot lengan dan kawalan dan mewujudkan lagu untuk perlawanan gaya berjalan pesakit.

Penekanan diletakkan pada latihan yang boleh meningkatkan mood dan motivasi, yang seterusnya memberi kesan kepada banyak aktiviti lain. Ia termasuk lagu-bertulis, penulisan lirik, persembahan, penambahbaikan dan banyak lagi. "Sifat-sifat emosi dan estetik muzik digunakan untuk memperbaiki mood, meningkatkan motivasi, dan untuk membantu dalam pengurusan kesakitan," kata Institut Muzik dan Neurologic Fungsi.

Terapi Muzik dan Penyakit Jantung

Terapi muzik juga boleh membantu pesakit jantung. Jurnal Persatuan Jantung Amerika saintifik melaporkan keputusan kajian Itali mengatakan muzik yang boleh "menyegerakkan dan pengaruh" sistem kardiovaskular, dan crescendos meningkat kadar jantung dan merendahkan tekanan darah.

Kajian sebelum ini menunjukkan bahawa muzik boleh digunakan sebagai alat terapi bagi orang-orang dengan masalah neurologi. Kajian menunjukkan bahawa muzik meningkatkan prestasi olahraga, kemahiran motor dipertingkatkan dan mengurangkan tekanan keseluruhan bagi orang-orang dengan fungsi otak terjejas.

Ada juga bukti bahawa terapi muzik boleh membantu had loya dan muntah yang dialami oleh pesakit kanser pada kursus kemoterapi, dan bahawa ia boleh membantu mengurangkan gejala kemurungan dan insomnia.

Muzik Thanatology untuk sakit dan Dying

Satu lagi aspek terapi muzik yang kurang meluas ditetapkan yang dikenali sebagai muzik thanatology, dervied dari bahasa Yunani istilah "thanatos", yang bermaksud kematian. Ia melibatkan penggunaan muzik untuk membantu dengan penjagaan fizikal dan rohani orang-orang yang mati, dan untuk membantu orang yang tersayang berurusan dengan kesedihan apabila mereka akhirnya yang berlalu. Mengandungi penggunaan muzik dalam program penjagaan paliatif menjadi lebih dan lebih biasa, sebagai orang mula memahami manfaat yang boleh membawa.

Thanatology Muzik boleh mengambil pelbagai bentuk. Kadang-kadang ahli muzik yang terlatih akan datang ke rumah orang mati dan bermain muzik kecapi untuk mereka. Masa yang lain orang akan memainkan "muzik berjaga" untuk pesakit yang hampir mati, mengurangkan hantaran dan memberikan sokongan dan keselesaan kepada rakan-rakan dan saudara-mara mereka.

"Matlamatnya adalah untuk menyokong pesakit dan keluarga, tidak mendapatkan tepukan. Sesetengah pemuzik mengelak daripada menggunakan kata-kata seperti 'melaksanakan' atau 'prestasi' untuk menggambarkan apa yang mereka lakukan, kerana kata-kata ini boleh meletakkan fokus kepada orang yang mencipta muzik dan bukannya pada pesakit yang baginya muzik sedang dimainkan, "kata growthhouse.org, yang moto adalah" Tingkatkan penjagaan untuk mati ".

Pendekatan berasaskan muzik telah terbukti secara saintifik untuk membantu orang ramai dalam pelbagai aspek kehidupan mereka. Kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa boleh mendapat manfaat daripada penggunaannya. Mencari ahli terapi muzik yang berdekatan dengan anda jika anda fikir anda atau seseorang yang anda tahu boleh mendapat manfaat daripada ini mantap profesion penjagaan kesihatan. Dan masa depan anda mendengar dendangan lagu Paper Roses, menyekat keinginan untuk berjalan dengan cara yang lain dan berfikir berapa banyak yang ia boleh lakukan untuk anda ...

Maklumat dalam artikel ini tidak bertujuan untuk menggantikan kepakaran perubatan dan nasihat daripada doktor anda. Kami menggalakkan anda untuk membincangkan apa-apa keputusan tentang rawatan atau mengambil berat pembekal penjagaan kesihatan yang sesuai.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar