Batu karang - Fakta Tentang Keadaan ini

Batu karang - Fakta Tentang Keadaan ini

Walaupun syarat ini adalah perkara biasa, masih terdapat beberapa orang yang tidak mengetahui apa batu karang berada. Sebenarnya, batu karang adalah batu yang terbentuk di dalam pundi hempedu atau salur hempedu. Batu-batu ini biasanya terdiri daripada bahan-bahan yang terdapat di dalam pundi hempedu seperti kolesterol, kalsium karbonat dan kalsium bilirubinate. Bahan-bahan ini akan menjadi keras dan akhirnya akan bertukar menjadi batu-batu yang akan menghalang laluan menyebabkan disfungsi pundi hempedu.

Berdasarkan dari beberapa kajian, kelaziman batu karang di kalangan orang dewasa adalah lebih tinggi di negara-negara perindustrian dan kadar ini terus meningkat.

Bagi anda untuk benar-benar memahami apa yang batu karang, ia akan menjadi perlu bagi anda untuk mengetahui apa yang ada pundi hempedu dan fungsinya.

Pundi hempedu digambarkan sebagai kantung kecil yang terletak di kuadran kanan badan, di mana ia terletak di bawah hati. Ini adalah di mana hempedu ditemui yang mempunyai warna coklat kehijauan. Hempedu dihasilkan oleh hati dan disimpan di dalam pundi hempedu. Hempedu membantu dalam pencernaan, kebanyakannya lemak dan setiap kali kita makan, hempedu dilepaskan ke usus.

Sebaliknya, batu karang terbentuk kebanyakannya oleh bahan kimia yang terdapat dalam pundi hempedu. Sebenarnya, terdapat dua jenis utama batu karang dan ini adalah batu karang pigmen dan batu karang kolesterol.

Batu karang pigmen terbentuk apabila terdapat terlalu banyak bilirubin dalam hempedu. Keadaan ini biasanya berlaku di kalangan mereka yang mempunyai masalah hati, anemia, dan saluran hempedu dijangkiti. Sebaliknya, batu karang kolesterol terbentuk kerana kolesterol yang berlebihan di dalam hempedu. Ini jenis batu hempedu adalah jenis yang paling biasa.

Tanda-tanda batu karang tidak amat ketara tidak sehingga mereka menjadi banyak dan ia mengganggu fungsi normal organ-organ. Biasanya, gejala hanya akan timbul apabila pundi hempedu menjadi radang. Gejala-gejala termasuk sakit belakang, sakit di bahagian kanan perut, loya dan muntah-muntah, kegelisahan, dan sakit di bahu kanan.

Pakar-pakar telah mengkaji punca-punca batu karang dan mereka telah mendapati bahawa keadaan ini adalah biasa di kalangan orang-orang yang obes atau berat badan berlebihan. Oleh itu, jika anda mahu untuk menghalang mempunyai batu karang, maka ia akan menjadi yang terbaik untuk menurunkan berat badan melalui senaman. Anda boleh cuba bersenam pada bola Swiss supaya anda boleh menurunkan berat badan dan menjaga tubuh anda sihat.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar