ABC Penjagaan Kesihatan Alternatif

ABC Penjagaan Kesihatan Alternatif

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, penjagaan kesihatan alternatif telah berkembang secara konsisten dalam populariti, kerana lebih ramai orang beralih kepada amalan terapi tradisional dan semula jadi, sama ada untuk melengkapi atau untuk menggantikan amalan perubatan moden. Pesakit perubatan alternatif telah sebenarnya mendapati kegunaan yang berbeza untuk perubatan alternatif, termasuk mengubati penyakit, mencegah penyakit, atau mempromosikan keseluruhan kesejahteraan.

Istilah, penjagaan kesihatan alternatif, terdiri daripada banyak amalan yang berbeza di bawahnya, termasuk ubat-ubatan herba, akupunktur, homeopati, urutan dan terapi fizikal, perubatan tradisional Cina, naturopati, kiropraktik, Ayurveda dan aromaterapi. Ubat-ubatan herba yang berguna untuk menguruskan gejala atau untuk merawat keadaan perubatan tertentu seperti insomnia, penyakit jantung, penyakit pernafasan dan kencing manis. Acupuncture, di sisi lain, adalah satu kaedah untuk merawat pelbagai sakit badan dan sakit, keadaan mental, dan keadaan badan walaupun keseluruhan seperti keletihan dan tekanan.

Chiropractic merujuk kepada kaedah tradisional untuk menangani masalah otot yang berkaitan, serta syarat yang berkaitan dengan tulang dan sendi. Aromaterapi adalah amalan beralih kepada tumbuh-tumbuhan, mengekstrak intipati mereka dan memproses mereka untuk kegunaan dalam merawat penyakit melalui bau kepada mereka. Aromaterapi biasanya diamalkan bersama terapi urut. Ini dilakukan dengan menambah minyak pati yang diekstrak daripada tumbuh-tumbuhan tertentu ke dalam minyak asas, dan menggunakan ini untuk mengurut bahagian badan yang tertindas. Dikatakan bahawa mengurut ekstrak pada kulit mendorong tubuh untuk menyerap minyak pati, dengan itu menggalakkan proses peredaran dan membantu toksin siaran badan.

Salah satu sebab mengapa populariti penjagaan kesihatan alternatif telah meningkat dengan cepat adalah bahawa tidak seperti perubatan moden, ubat-ubatan alternatif tidak mempunyai kesan sampingan. Anda boleh menggunakan disiplin yang anda inginkan, selama yang anda fikir anda memerlukannya. Dan anda tidak perlu bimbang tentang misdiagnoses atau keracunan dos.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar